Tapani Kansa – tällainen oli legendan kiehtova elämä

tapani kansa

Iskelmätaivaan tähti Tapani Kansa kuoli 76-vuotiaana, mutta hänen monipuolinen uransa jätti pysyvän jäljen suomalaiseen kulttuuriin. Musiikin ohella Kansa tunnettiin myös merkittävistä näyttelijänrooleistaan.

Tapani Kansa – iskelmätaivaan nuori tähti

Tapani Kansa, oikealta nimeltään Tapani Juhani Kansa, nousi suuren yleisön suosioon jo 19-vuotiaana vuonna 1968 hittikappaleellaan ”Delilah”. Tämä kappale pysyi pitkään listaykkösenä ja teki hänestä hetkessä suositun artistin. Vuonna 1971 hän teki historiaa saavuttamalla Suomen ensimmäisen kultalevyn.

Kansa ei tyytynyt pelkkään laulamiseen, vaan opiskeli myös Sibelius-Akatemiassa vuosina 1974–1978, mikä vahvisti entisestään hänen musiikillista osaamistaan.

Tapani Kansa – elämä huipulla ja sen varjopuolet

Tapani Kansan ura oli täynnä sekä suurta suosiota että haastavia aikoja. Hänen 50-vuotista taiteilijauraansa juhlistettiin kiertueella vuonna 2018, jolloin hän kertoi MTV Uutisille suosiostaan:

– ”Vastaanotto syksyn konserteissa on ollut fantastinen. Eihän niistä halauksista ja selfie-kuvista ole tullut loppua. Erityisesti olen kiinnittänyt huomiota siihen, että miehetkin tulevat halaamaan. Vanhat äijänköriläät isoine kourineen, että ’olipa ihana konsertti, älä vaan lopeta’,” Kansa iloitsi tuolloin.

Kansan elämässä oli kuitenkin myös vaikeuksia. Hän kertoi avoimesti julkisuudessa kamppailustaan kaksisuuntaisen mielialahäiriön kanssa, jonka diagnoosin hän sai vuonna 1998.

– ”En olisi koskaan uskonut, että saavutan näin paljon, varsinkin, kun tielläni on ollut yksi iso vastus: oma ailahtelevainen mieleni. Se on usein syöksynyt sinne sun tänne nopeammin kuin olisi pitänyt,” hän pohti haastattelussa vuonna 2018.

Tapani Kansa kuitenkin vakuutti, että sairauden kanssa pärjää hyvin, kun se on tiedossa ja hoidossa.

Hanttihommista hittinikkariksi – Tapani Kansan alkuvuodet

Tapani Kansa syntyi 9. maaliskuuta 1949 Kotkassa, Kymissä, vaatimattomassa työläisperheessä. Hän kertoi musiikin olleen osa hänen elämäänsä jo lapsuudesta asti:

– ”Oppikoulun jälkeen läksin heti erilaisiin hanttihommiin, koska isä oli pienipalkkainen tehdastyöläinen, ja perhe eli niukasti. Musiikkiopiston viulutunneilla kävin, mutta opettaja ehdotti parin vuoden jälkeen, että ’kun pidät soitinta yhä kuin haulikkoa, jospa vaihtaisit pianoon’,” hän muisteli.

Laulu oli kuitenkin hänen suurin intohimonsa, ja lopulta tuottaja Jaakko Salo antoi nuorelle Kansalle mahdollisuuden, mikä muutti hänen elämänsä pysyvästi.

Tapani Kansan unohtumattomat hitit

Delilahin lisäksi Kansa tunnetaan monista ikimuistoisista kappaleistaan kuten ”Käymme yhdessä ain”, ”Kuljen taas kotiinpäin”, ”Päättyneet on päivät”, ”Ei itketä lauantaina”, ”Eloise” ja ”Näin syntyy kyyneleet”.

Yksi Kansan merkittävimmistä kappaleista oli vuoden 1994 ”Kultaniityt”, joka oli käännös Stingin hitistä ”Fields of Gold”.

Näyttelijänä ja lavatähtenä

Tapani Kansa oli myös merkittävä näyttelijä. Hän teki unohtumattomia rooleja teatterissa opereteissa kuten ”Iloinen leski” ja ”Kreivitär Maritza” sekä elokuvassa ”Anu ja Mikko” vuonna 1975. Lisäksi hän näytteli suositussa tv-sarjassa ”Vihreän Kullan Maa” vuosina 1987–1988.

Tapani Kansan yksityiselämä

Tapani Kansalla oli värikäs yksityiselämä. Hänellä oli poika Johannes näyttelijä Tuulikki Kuorikosken kanssa ja 1970-luvulla hänellä oli romanssi Anne Pohtamon kanssa. 1980-luvulta lähtien hän jakoi elämänsä Nina af Enehjelmin kanssa, jonka kanssa hän sai kaksi lasta, Edvardin ja Madeleinen.

Kansa tunnettiin myös autoiluharrastuksestaan ja erityisesti vauhdikkaasta ajotyylistään, joka johti usein ylinopeussakkoihin.

Elämän tarkoituksesta hänellä oli oma filosofinen näkemyksensä:

– ”Sellaista ukkoa tai naista ei ole vielä tullutkaan, joka tuohon vastaisi. Bussikuskin tehtävä on ajaa turvallisesti, ja kirjailijan olla sotkeutumatta papereihinsa. Jokaisella on tehtävänsä, minulla laulu soi. Mutta elämän tarkoitus? Ei vastaa Shakespeare eikä paraskaan runoilija. Eletään vaan kunnolla,” hän totesi MTV:lle vuonna 2018.

Vuonna 2018 julkaistu albumi ”Sielunlaulu” kuvasti Kansan pohdintoja elämästä:

– ”Elämää pitää jo pohtia sillä viisaudella, jonka elämä on antanut. Sellainen on tuo levy. Ei se mikään testamentti ole, mutta kelpaisi kyllä sellaiseksi, jos viimeiseksi jää,” hän sanoi levyn julkaisun yhteydessä.

Tapani Kansa jätti jälkeensä musiikillisen ja taiteellisen perinnön, joka säilyy vahvana suomalaisessa kulttuurihistoriassa.

LUE MYÖS: Kari Tapio – yksi suurimmista suomalaisista muusikoista

Jaa artikkeli

Facebook
WhatsApp
X