Elokuva- ja tv-alan lakko. Vaikuttaako Emma-gaalaan?

lakko

Viihdeuutiset keskittyvät tällä kertaa merkittävään työtaistelutoimeen, joka vaikuttaa laajasti elokuva- ja televisioalaan. Elokuva- ja tv-tuotantoalan lakko alkaa lauantaina 8. maaliskuuta, kun Teatteri- ja mediatyöntekijöiden liitto Teme ja työnantajaliitto Palta eivät ole päässeet sopuun neuvotteluissaan. Lakon odotetaan vaikuttavan moniin alan tuotantoihin ja suoriin lähetyksiin.

Viihdealan lakon vaikutukset suoratoistoon ja televisiolähetyksiin

Elokuva- ja tv-alan lakko sattuu ajankohtaan, jolloin viihdemaailma valmistautuu suureen Emma-gaalaan. Vaikka lakko vaikuttaa laajasti tuotantotyöhön, Nelosen kotimaisen sisällön päällikkö Mirko Baas on vakuuttanut, että Emma-gaalan televisiointiin ei tule muutoksia. Suurin osa gaalan tuotantotiimistä koostuu pienyrittäjistä, jotka eivät kuulu lakon piiriin, joten gaalan suora lähetys voidaan toteuttaa suunnitellusti.

Yleisradion uutislähetyksiin lakko ei myöskään vaikuta. Ylen vastaava tuottaja Petri Kejonen on vahvistanut, että uutistuotannon työntekijät eivät ole osana Teatteri- ja mediatyöntekijöiden liittoa, joten lähetykset jatkuvat normaalisti. Myös MTV:n ohjelmistoon kuuluvat suositut ohjelmat, kuten Putous, MTV Uutiset ja Lotto, tullaan lähettämään aikataulun mukaisesti, kertoo MTV:n sisältö- ja kanavajohtaja Iina Eloranta.

Lakon taustalla työhyvinvointiin liittyvät ongelmat

Viihdealan työtaistelutoimet ovat nousseet esiin työoloihin ja työssäjaksamiseen liittyvien ongelmien vuoksi. Teatteri- ja mediatyöntekijöiden liitto Teme on nostanut esiin huolen alan työntekijöiden kuormittumisesta. Työterveyslaitoksen tutkimusten mukaan alalla työskentelevät kohtaavat merkittävää henkistä ja fyysistä kuormitusta, mikä on johtanut tarpeeseen kehittää työhyvinvointia tukevia ratkaisuja.

Neuvottelut työehdoista ja palkoista ovat jatkuneet 13. joulukuuta lähtien. Teme ja Journalistiliitto antoivat lakkovaroituksen jo 21. helmikuuta, mutta neuvotteluissa ei ole saavutettu sovintoa. Maanantaina 4. maaliskuuta työnantajapuoli Palta päätti hylätä valtakunnansovittelijan ehdotuksen, vaikka Journalistiliitto ja Teme olivat valmiita hyväksymään sen.

Palta on perustellut päätöstään sillä, että sovintoehdotus ei olisi riittänyt takaamaan alan toimintakykyä pitkällä aikavälillä. Työnantajapuolen mukaan alan taloudellinen tilanne on tällä hetkellä haastava, eikä esitetyt palkkaratkaisut tai työoloparannukset olisi olleet kestäviä ratkaisuja.

Aiemmat lakot elokuva- ja tv-alalla

Tämä ei ole ensimmäinen kerta, kun viihdeala on kokenut työtaistelutoimia. Viimeksi lakkoon ryhdyttiin vuonna 2017, jolloin Teatteri- ja mediatyöntekijöiden liitto Teme ja Journalistiliitto ilmoittivat ylityökiellosta ja työtaistelusta työehtosopimusneuvottelujen vauhdittamiseksi. Tuolloin lakko peruuntui viime hetkillä, mutta se osoitti jo silloin, kuinka kipeästi alan työoloihin kaivattiin muutosta.

Nykyinen lakko voi vaikuttaa viihdeuutisten tuotantoon ja ohjelmatarjontaan pidemmällä aikavälillä, mikäli neuvotteluratkaisua ei synny nopeasti. Viihdeteollisuus on riippuvainen sujuvista tuotannoista ja ammattilaisten panoksesta, ja pitkään kestävä lakko voi aiheuttaa laajoja viivästyksiä kotimaisessa televisio- ja elokuvatuotannossa.

Tulevaisuuden näkymät viihdealan työmarkkinoilla

Viihdeuutiset seuraavat tiiviisti, miten neuvottelut kehittyvät ja millaisia vaikutuksia lakolla on pidemmällä aikavälillä. Mikäli osapuolet eivät pääse sopuun pian, elokuva- ja tv-alan tuotannot saattavat kohdata suurempia haasteita tulevina viikkoina.

Mediatuotannon toimijoiden ja työntekijäjärjestöjen on löydettävä yhteinen sävel, jotta viihdealan tulevaisuus voi säilyttää kilpailukykynsä. Alan toimijat toivovat pikaista ratkaisua, jotta tv-tuotannot voivat jatkua ilman suuria keskeytyksiä.

Yhteenveto

Elokuva- ja tv-alan lakko alkaa lauantaina 8. maaliskuuta, kun neuvottelut työehdoista ja palkoista eivät ole tuottaneet tulosta. Viihdeuutiset seuraavat lakon vaikutuksia eri tuotantoihin, mutta esimerkiksi Emma-gaalan televisiointi, Ylen uutislähetykset sekä MTV:n ohjelmat jatkuvat toistaiseksi normaalisti. Lakon taustalla on työntekijöiden halu parantaa työhyvinvointia, mutta työnantajaliitto Palta ei ole hyväksynyt esitettyä sovintoehdotusta. Tämä työtaistelu voi vaikuttaa merkittävästi viihdeteollisuuden toimintaan, mikäli ratkaisuun ei päästä nopeasti.

LUE MYÖS: Emma Gaala 2025 – Suora lähetys ja tähtiesiintyjät

Jaa artikkeli

Facebook
WhatsApp
X