Anna-Leena Härkönen paljastaa monien julkisuuden miesten sopimatonta käytöstä

anna-leena härkönen

Anna-Leena Härkösen uutuuskirja nostaa esiin ahdistavat kokemukset

Tunnettu kirjailija ja näyttelijä Anna-Leena Härkönen on julkaissut uuden elämäkertateoksen Taskupainos, jossa hän paljastaa joutuneensa useiden julkisuuden miesten asiattoman käytöksen kohteeksi. Teoksen on kirjoittanut Katja Kallio, ja se tuo esiin julkisuudessa arvostettujen miesten epäasiallista ja rajoja ylittävää käytöstä.

Yksi härän katseeseen joutuneista miehistä oli elokuvaohjaaja Mikko Niskanen, joka tunnetaan esimerkiksi Kahdeksan surman luotia -elokuvasta. Härkönen kertoo kirjassa, kuinka hän koki epämiellyttäviä tilanteita työskennellessään Niskasen kanssa nuorena näyttelijänalkuna.

Mikko Niskasen sopimaton lähestymistapa

Anna-Leena Härkönen oli vasta 18-vuotias, kun hän sai roolin Niskasen ohjaamassa Mona ja palavan rakkauden aika -elokuvassa. Niskanen, joka oli tuolloin yli kuusikymppinen, teki Härköselle epäasiallisia ehdotuksia ja kommentteja. Ohjaaja pyysi häntä riisuutumaan koekuvausten yhteydessä ja kommentoi hänen ulkonäköään sopimattomasti.

Lisäksi Niskanen oli kiinnostunut Härkösen yksityiselämästä, erityisesti tämän seksuaalisesta kokemuksesta. Härkönen muistelee, kuinka ohjaaja kielsi häntä harrastamasta seksiä muiden kanssa ja seurasi tämän elämäntapoja tarkasti.

Tilanne huipentui siihen, kun Niskanen pyysi häntä esittelemään bikineitään makuuhuoneessa. Tilanne kärjistyi, kun Niskanen yritti kaataa Härkösen sängylle ja käpälöidä tätä. Härkönen onnistui torjumaan tilanteen naurun avulla, mutta tapahtuma jätti häneen syvät jäljet.

Spede Pasasen epäasiallinen lähestymistapa

Toinen tapaus, jonka Härkönen nostaa esiin, liittyy viihdealan legenda Spede Pasaseen. Pasanen oli kiinnostunut työskentelemään Härkösen kanssa ja pyysi tätä kirjoittamaan tv-sarjan hänelle. Työpalaverin yhteydessä Pasanen vei Härkösen ajelulle, jonka aikana hän laski kätensä tämän reidelle liikennevaloissa.

Härkönen ei uskaltanut suoraan vastustaa tilannetta, vaan veti kohteliaasti kätensä pois. Myöhemmin hän kuuli useilta naisilta vastaavista kokemuksista Pasasen kanssa.

Kirjailija Erno Paasilinnan sopimaton käytös

Tunnettu kirjailija Erno Paasilinna ylitti myös rajansa Härkösen kohdalla. Härkösen mukaan Paasilinna oli selvin päin kohtelias, mutta alkoholin vaikutuksen alaisena hänestä tuli epäasiallinen ja loukkaava. Kustantamon illallisilla Paasilinna tarttui Härköstä rintoihin ja kommentoi hänen vartaloaan halventavasti.

Tilanne muuttui entistä ahdistavammaksi, kun Paasilinna vihjaili, että Härkönen voisi saada Finlandia-palkinnon, jos synnyttäisi hänelle lapsen. Paikalla olleet kirjallisuuspiirien ihmiset kuulivat keskustelun, mutta kukaan ei puuttunut asiaan.

Miten yhteiskunta on muuttunut?

Anna-Leena Härkönen kertoo kirjassaan, kuinka hän on vasta viime vuosina ymmärtänyt tilanteiden vakavuuden ja sen, miten yleinen ilmiö naisten kokema seksuaalinen ahdistelu kulttuurialalla on ollut. Hän korostaa, kuinka tärkeää on, että nykypäivänä vastaaviin tilanteisiin puututaan heti ja uhrit uskaltavat puhua avoimesti kokemuksistaan.

Yhteenveto

Anna-Leena Härkösen elämäkerta Taskupainos avaa silmiä viihde- ja kirjallisuusmaailman varjopuolille. Hänen kokemuksensa osoittavat, kuinka julkisuuden henkilöiden epäasiallinen käytös on pitkään jäänyt huomiotta. Nyky-yhteiskunnassa keskustelu on avautunut, mutta työ tasa-arvon ja turvallisten työympäristöjen puolesta jatkuu yhä.

Tunnisteet: Anna-Leena Härkönen, Mikko Niskanen, Spede Pasanen, Erno Paasilinna, seksuaalinen ahdistelu, kulttuuriala, metoo-liike

LUE MYÖS: Kalle Palander – menestyksekäs ura ja viimeaikaiset kohut

Jaa artikkeli

Facebook
WhatsApp
X