Erika Vikman kohtaa vaatimuksia vetäytyä Euroviisuista – kohu kasvaa

Erika Vikman

Erika Vikman on jälleen noussut otsikoihin voitettuaan Uuden Musiikin Kilpailun (UMK) kappaleellaan ”Ich komme” ja lunastettuaan paikkansa Suomen edustajana vuoden 2025 Euroviisuissa. Vaikka hänen voittonsa oli ylivoimainen ja yleisö äänesti hänet yksiselitteisesti kilpailun voittajaksi, kaikki eivät ole tyytyväisiä hänen edustajuuteensa. Erika Vikmanin osallistuminen Euroviisuihin on synnyttänyt laajan keskustelun, erityisesti Palestiinaa tukevien aktivistien keskuudessa, jotka ovat vaatineet Suomen vetäytymistä kilpailusta. Sosiaalisessa mediassa on vaadittu, että Erika Vikman luopuisi Euroviisuedustuksestaan, sillä Israelin mukanaolo kilpailussa on herättänyt boikottivaatimuksia.

Erika Vikmanin matka Euroviisuihin

Erika nousi julkisuuteen voitettuaan Tangomarkkinat vuonna 2016. Sittemmin hän on siirtynyt pop-musiikin maailmaan ja saavuttanut suurta suosiota rohkealla ja sensuellilla esiintymistyylillään. Hänet muistetaan erityisesti vuoden 2020 UMK-kappaleestaan ”Cicciolina”, joka teki hänestä yhden Suomen seuratuimmista pop-artisteista.

Vuonna 2025 Erika osallistui Uuden Musiikin Kilpailuun kappaleellaan ”Ich komme”, jonka vahva esitys ja provosoiva sanoma herättivät keskustelua jo ennen kilpailun voittoa. Hän voitti kilpailun ylivoimaisesti, ja näin hänestä tuli Suomen edustaja Euroviisuissa, jotka järjestetään tänä vuonna Sveitsin Baselissa. Voiton jälkeen keskustelu on siirtynyt hänen ympärilleen nousseeseen kohuun, jossa häntä painostetaan vetäytymään kisasta poliittisista syistä.

Palestiinaa tukevien aktivistien vaatimukset

Sosiaalisessa mediassa Palestiinaa tukevat aktivistit ovat vaatineet, että Suomi vetäytyy Euroviisuista, koska Israel osallistuu kilpailuun. Monet aktivistit pitävät Euroviisuja poliittisena tapahtumana, jossa mukanaolo tarkoittaa Israelin toimien hyväksymistä Gazan sodan aikana. Tästä syystä aktivistit ovat kohdistaneet painostuksensa suoraan Erika Vikmanille, vaatien häntä vetäytymään kisasta ja tekemään kannanoton Palestiinan puolesta.

Erika Vikmanin sosiaalisen median tilit ovat täyttyneet kommenteista, joissa häntä kehotetaan harkitsemaan päätöstään. Häntä on pyydetty vetäytymään kilpailusta, ja useat aktivistit perustelevat vaatimuksiaan sillä, että artistien on otettava kantaa maailman tapahtumiin. Keskustelua on käyty kiivaasti myös anonyymeissä keskustelukanavissa, joissa on vaadittu Euroviisujen boikottia.

Keskustelu Chisun Instagram-tilillä

”Ich komme” -kappaleen toinen tekijä, Christel Roosberg eli Chisu, on saanut osakseen samankaltaista palautetta. Hänen Instagram-tilillään aktivistit ovat vaatineet, että artistit eivät osallistuisi kilpailuun. Chisu on vastannut keskusteluun ja todennut, että aktivismi voidaan toteuttaa monella eri tavalla, mutta vihapuhe ei ole oikea tapa edistää asiaa. Hän on peräänkuuluttanut kärsivällisyyttä ja rakentavaa keskustelua, korostaen, että jokaisella artistilla on oikeus vetää omat rajansa.

Erika Vikmanin vastaus kritiikkiin

Erika Vikman ei ole suoraan kommentoinut painostusta vetäytyä kilpailusta. Hän on kuitenkin jakanut Instagram-tarinoissaan vihreiden Tampereen aluevaltuutetun Perttu Jussilan kannanoton, jossa tämä puolustaa Vikmania ja kritisoi häneen kohdistettua voimakasta painostusta. Jussila huomauttaa, että keskustelu Suomen ja Israelin osallistumisesta Euroviisuihin on tärkeä, mutta artistien kohtaama paine ja kritiikki sosiaalisessa mediassa on ollut kohtuutonta.

Vaikka Erika Vikman ei ole suoraan vastannut vaatimuksiin, hänen julkaisunsa osoittavat, että hän on tietoinen keskustelusta ja haluaa nostaa esiin aiheen eri puolia. Monet hänen tukijansa ovat puolustaneet häntä ja todenneet, että artistien ei tulisi joutua kantamaan vastuuta kansainvälisistä konflikteista.

UMK:n säännöt ja vetäytymisen mahdollisuus

Uuden Musiikin Kilpailun säännöissä todetaan, että voittaja sitoutuu edustamaan Suomea Euroviisuissa. Tämä tarkoittaa, että Erika Vikmanin vetäytyminen kilpailusta ei ole yksinkertainen prosessi. Mikäli hän päättäisi vetäytyä, se saattaisi johtaa sopimusrikkomukseen ja muihin seuraamuksiin. Tilanne ei ole pelkästään hänen päätöksensä, vaan siihen vaikuttavat myös Yleisradio sekä Euroopan yleisradioliitto EBU.

Euroviisujen poliittinen ulottuvuus

Vaikka Euroviisut on perinteisesti nähty musiikkikilpailuna, jossa eri maiden artistit kohtaavat ja jakavat kulttuuriaan, kilpailu on usein saanut poliittisia ulottuvuuksia. Maiden väliset konfliktit ovat heijastuneet Euroviisuihin monina vuosina, ja aikaisemmin on nähty tilanteita, joissa yksittäisiä maita on vaadittu suljettavaksi kilpailun ulkopuolelle. Tänä vuonna kohu Israelin osallistumisesta on synnyttänyt laajan keskustelun, ja Erika Vikmanin nimi on noussut esiin tämän keskustelun keskiössä.

Usein kysytyt kysymykset

Miksi Erika Vikmania vaaditaan vetäytymään Euroviisuista?
Palestiinaa tukevat aktivistit haluavat, että Suomi boikotoi Euroviisuja, koska Israel osallistuu kilpailuun.

Onko Erika Vikman vastannut vetäytymisvaatimuksiin?
Hän ei ole suoraan kommentoinut asiaa, mutta on jakanut Instagramissa muiden tekemiä kannanottoja aiheesta.

Onko Erika Vikmanin mahdollista vetäytyä kilpailusta?
UMK:n sääntöjen mukaan voittaja sitoutuu edustamaan Suomea, joten vetäytyminen ei ole yksinkertaista ja saattaa johtaa seuraamuksiin.

Miten Chisu on reagoinut aktivistien vaatimuksiin?
Hän on kommentoinut, että keskustelua voidaan käydä rakentavasti ja ilman vihapuhetta.

Voiko Euroviisuihin osallistumista pitää poliittisena tekona?
Monet aktivistit pitävät Euroviisuja poliittisena tapahtumana, mutta kilpailu itsessään pyrkii olemaan musiikin juhla ilman poliittista agendaa.

LUE MYÖS: Erika Vikman Ich Komme – Matka Euroviisuihin 2025

Jaa artikkeli

Facebook
WhatsApp
X